Sunday, July 12, 2015

Ayam Madu

Selamat Datang ke Dapur MaklangSemuga mendapat manafaat dari blog ini



Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!









2 biji tomato dipotong dadu

5 tangkai lada hijau di hiris tebal



1 pokok daun bawang, daun sadri dan daun ketumbar di potong sepanjang 1 inci

1/2 cawan kismis

1/2 cawan bawang goreng

1/2 cawan madu

1/2 cawan air gula merah ( kepekataan sederhana)

1 sdbesar gula putih

1/2 cawan tomato sos

1/2 cawan cili sos

1 sdb badam blend

1/2 cawan air

1/2 cawan susu cair

1/4 cawan gajus yang telah digoreng dengan sedikit minyak







Bahan untuk di mesin:




10 biji bawang merah


4 ulas bawang putih



10 tgki lada kering ( jika mahu sedikit pedas)



1 inci halia


10 tangkai lada kering




Ayam dipotong sederhana besar, digoreng bersama garam kunyit, separuh masak







Caranya:




Tumis bahan2 dimesin sehingga garing.
Masukkan tomato sos, sos cili dan tomato puri dan goreng lagi.
Masukkan bawang goreng dan tomato dadu, daun sadri, daun bawang dan daun ketumbar, lada hijaykismis, badam, garam dan gula.

Masukkan air dan susu cair

Masukkan madu dan panaskan atas api perlahan serta dikacau supaya tidak hangus. Biarkan sehingga lada hijau layu dan campuran tadi agak pekat.

Apabila telah garing, masukkan ayam dan biarkan sebentar

Kacau rata dan biarkan sebentar di atas api.
Angkat dan hidangkan

0 comments