Friday, November 22, 2013

Hati Lembu Goreng dengan Rempah Kari

Selamat Datang ke Dapur Maklang Semuga mendapat manafaat dari blog ini

Assalamualaikum...

Macam dah letak je resepi ini tapi bila dicari2 tak jumpa pulak.


Bahan2:

1/2 kg hati lembu dipotong nipis2
1 bj lada merah di hiris ( jika mau pedas boleh diganti dengan beberapa ulas cili padi yang di ketuk)
1 bj bawang besar dipotong bulat
3 ulas bawang putih dihiris
sebesar ibujari halia dihiris
4 sdb rempah kari daging
sepelepah daun kauh kari
1 kpg asam gelugor
sedikit garam dan gula
sedikit serbuk kunyit
Sedikit minyak utk meenggoreng dan menumis

Cara2nya:

1. Hati lembu dihiris dan dicuci bersih. Kemudian gaulkan dengan sedikit garam dan kunyit dan serbuk kari.
2. Goreng hati sehingga agak kering . ( saya tak lalu makan kalau masih rasa darah).
3. Masukkan bahan hirisan beserta asam keping dan gula dan garam.
4. Apabila hati susah masak, boleh lah diangkat.





Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!

0 comments