Saturday, June 23, 2012

Ayam Bakar Chinese Style

Selamat Datang ke Dapur Maklang

Assalamualaikum



Bahan2:

1 ekor ayam sederhana besar di bersihkan. jangan di potong danjangan dibuang kulit

a. untuk di kisar

8 bj bawang merah
5 ulas bawang putih
4 inci halia

b. 
5 sdb madu
1 sdt gula
2 sdt garam
2 sdt lada putih
4 sdb kicap pekat ( kicap mee)/ boleh juga letak sedikit kicap cair jika ada
4 sdb sos tiram
2 sdt minyak bijan
2 sdt 5 spices ( jika ada ..kalau ada ni lebih perisa)

 Nota: bahan2 di atas ni maklang agak2nya banyak dia sebab masin manis tu ikut rasa masing2. jika tak cukup perisa, tambahlah sedikit garam atau gula lagi ye


caranya:

Campurkan bahan2 a dan b hingga sebati. Kemudian perapkan dengan ayam tadi dgn memasukkan rempah ke bawah kulit ayam dan bahagian dalam ayam. biarkan selama 1-2 jam. Pastikan semua bahagian ayam dilumur dengan rata. Bakar dalam microwave selama 45 mins hingga 1 jam atau sehingga ayam masak. jangan lupa balikkan ayam alau tidak ianya akan garing sebelah je.



 Semuga mendapat manafaat dari blog ini Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!

0 comments