Thursday, April 10, 2008

Cake Zebra Tape / Tapai

Kek zebra Tapai
Bahan :
250gram tepung sponge cake perisa vanilla
65ml water
5 bijik telur
65ml minyak mazola atau minyak masak lainnya
200gram tapai ubi (lagi baguih if tapainya manis) lenyek halus ngan sudu,buang seratnya

Cara :
pukul tepung sponge cake +air+telur dengan kecepatan tinggi sampai kental dan pekat.
adunan ok bila whisk diangkat adunan agak kejung atau macam berat sangat nak jatuh kebawah.masukan minyak masak dan kaup balik dengan spatula besar.

ambik kira2 10 sudu makan adunan,pisahkan dalam mangkuk yg lain dan bagi sedikit chocolate paste.(adunan A)

sisa adunan yg lain masukan tapai ubi yang telah di lenyek halus, kaup balik dengan spatula sehingga sebati.(adunan B)
taruh secara selang seli adunan A dan B dalam loyang.bakar dengan suhu 170C selama 30 minit

selamat mencuba.jgn lupa bagi feedback

0 comments