Thursday, July 26, 2007

Sambal Jawa



Selamat Datang ke Dapur Maklang

Hari ini kita masak lauk kesukaan maklang sejak dari kecik2 dulu.


Bahan2nya:
15 ekor udang dibuang kepala , janggut serta kulitnya tetapi tinggalkan ekornya ( ekornya yang membuatkan udang manis)
10 batang kacang panjang/ boncis di hiris menyerong lebih kurang 1 inci panjang
1 biji carrot dipotong 1.5 inci panjang dan dibelah 8.
1 keping tempeh (plastik) dipotong ½ inci persegi digoreng
2 keping tauhu dipotong ½ inci persegi digoreng
2 biji bawang merah dihiris nipis
2 ulas bawang putih dihiris nipis
½ inci halia dihiris nipis
½ inci persegi belacan ditumbuk
Sedikit air asam jawa yang pekat
½ cawan santan pekat
Suun 50 sen
2 sdm lada kering yang telah diblend
½ sdt kunyit
Sedikit garam dan gula



Caranya:


Tumis bawang putih, bawang merah, dan halia yang telah dihiris bersama cili kering.
Bila cili kering telah garing, masukkan belacan.Goreng lagi
Masukkan udang dan air asam jawa.
Masukkan tempeh dan tauhu berserta suun. Kacau rata.
Masukkan kacang panjang dan karot dan kacau rata.
Masukkan santan, garam dan gula.
Bolehlah diangkat. Jangan biarkan kacang terlalu masak.Semua mendapat manafaat dari blog ini



Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!

0 comments