Friday, July 27, 2007

Gado gado



Selamat Datang ke Dapur Maklang




Bahan-bahannya:
3 biji lada merah
3 biji cili padi
3 ulas bawang putih
Sebesar ibujari asam jawa ( dibuangkan bijinya)
2 sdt gula merah
3 helai daun purut
1 cawan kacang tanah digoreng
½ inci persegi belacan yang telah dibakar.
Sedikit garam jika perlu.
Caranya:
Tumbuk lada merah, cili padi dan bawang putih sehingga lumat.
Campurkan dengan belcan, gula merah dan asam jawa ( bukanairnya tau, asam jawa itu sendiri)
Tumbuk lagi bersama daun limau purut sehingga lumat.
Tumbukkan kacang agak kasar2.
Boleh juga dicampurkan sedikit garam mengikut rasa masing2.
Campurkan dengan ½ cawan air. Kuah ini agak pekat. Jadinya atas kita sendiri mengagaknya.



Semuga mendapat manafaat dari blog ini
Resepi yang terdapat didalam blog ini adalah resepi harian kami sekeluarga...Selamat mencuba!

0 comments